Friday, February 1, 2013

The Bourne Legacy (2012)













 
The Bourne Legacy (2012) - Bourne'i pärand
 

135 minutit - Action, seiklus, põnevus

IMDB kasutajate hinnang - 6.7

http://www.imdb.com/title/tt1194173/

Lavastaja: Tony Gilroy

Stsenaarium: Tony Gilroy (stsenaarium, jutustus), Dan Gilroy (stsenaarium), Robert Ludlum (karakterid, inspiratsioon)

Staarid: Jeremy Renner, Rachel Weisz, Edward Norton

Robert Ludlumi romaanide laiendus keskendub uuele kangelasele, kelle saatus saab mõjutatud eelmiste filmide sündmustest.

Blogi kirjutamise ajal tasub aegajalt salvestada tekste, vastasel juhul võid kaotada suure pika jutu. Nii juhtus selle kirjutusega mõned kuud tagasi. Ja uuesti kohe ei viitsinud kirjutada. Nüüd siis lainel ja proovime uuesti.

Sisu kokkuvõte: Tegevustik Bourne'i uues filmis toimub umbes samal ajal, mil toimus 3 film, kus Guardiani ajakirjanik plaanis kirjutada kaitseprogrammidest Blackbriar ja Treadstone, viimasest pärineb ka Jason Bourne. Ajakirjanik tapetakse ja vallanduvad sündmused, mis paljastavad palju ebaseaduslikku ning kõrged ametnikud lähevad trellide taha. Siin filmis keskendutakse paralleelselt toimunud programmi Outcome õpilastele, kellest kästakse vabaneda, seoses eelmiste programmide avalikuks tulekuga ja otsese seosega eelmiste programmidega ning palju ebaseadusliku tegevusega. Outcome programmis kasutatakse erinevaid tablette vaimsete ja füüsiliste võimete võimendamiseks. Samuti on treeningud agentidel üliekstreemsed ja loo peategelane Alex Cross ongi parajasti Alaskal treenimas, kui tuleb käsk, kõik agendid tappa. Alex suudab end päästa droonirünnakust ja asub end päästma ja uurima, mis toimub, samal ajal otsides tablette, milleta ta usub, et ellu ei jää. Abiks agentide terviseuuringu keskusest kaasatud kaunis doktor, kellega koos põgenevad tapjate eest ning murravad sisse Manila tehasesse, kust doktor saab Alexit aidata. Järgneb Bourne'i filmidele kohane action ning järgmiseks filmiks on alus olemas.

Filmi lavastajaks on seekord Tony Gilroy isiklikult, eelmiste ja ka selle stsenaariumi autor. Kui plaanis oli teha lihtsalt järgmine Bourne koos Matt Damoni ja lavastaja Paul Greengrassiga, siis seekord ei saadud kokkuleppele ja Damon, ilma Paulita ei olnud nõus kaasa tegema, siis kirjutati täiesti uus lugu, seoti vanaga ning ikkagi tehti korralik actionfilm ära. See ei tähenda, et Damon enam Bourne'i ei kehasta, pigem võeti aeg maha, klaaritakse suhted ja küll varsti tuleb ka lugu, mis jätkab Jason Bourne'iga peaosas ja arvatavasti seotakse ka neljas film ja selle tegelased ka uues käsikirjas. Loota võib. Tony aga saab tööga suurepäraselt hakkama, on ta ju teinud kaasa kõikide Bourne'i filmide juures, seega pole küsimustki filmi ladusas actionis, stsenaarium tundus natuke sunnitud kirjutamine, et peame olude sunnil midagi uut välja mõtlema. Hoolimata sellest on väga põnev film ja surub sügavale tooli sisse. Puudus see kaasahaarav Jason/Marie suhe, millele teises osas ruttu lõpp tehti, Alexi ja kauni Marta vahel on pigem koos põgenejate platoonika aga tuleviku filmidesse võidakse siit midagi välja leiutada, mitte, et seda vaja oleks. Seega stsenaarium, millegagi ei üllata, lihtne ladus teema, Tony jaoks ilmselt lühikese õhtu töö ja enamat ei nõutud.

Filmi staar Alex Gross on Jeremy Renner - Täna juba kõrgeima klassi täht, kes sillutas endale punase vaiba eelkõige 2008 aasta absoluutselt parima filmiga - The Hurt Locker - Piinakamber. Film kooris oscaritel koore 6 auhinnaga ja Jeremy sai peaosa nominatsiooni ning tuntuse, mis tagas talle suuri, eriti just rahakaid rolle hulgem - Thor, Mission Impossible 4 ja 5, The Town, Avengers jne. Kuigi Jeremy on täna juba 42 on ta füüsiliselt ülimalt hea vormis, näeb oluliselt noorem välja  ja actioni staarina valikut sarnastesse rollides palju. Samas suudab ta endiselt teha actioni rolli oskuslikult, millega vähesed silma paistavad - eriti hea oli ta The Town filmis koos Ben Affleckiga, soovitan vaadata, ka Affleck särab siin ja on ise ka lavastaja ja kaasstsenarist. Renner kohe oskab poolehoidu lihtsalt vaatajalt saada, et igat osatäitmist vaatan huviga. Ja tulemas ongi Mission Impossible 5, Avengers 2 ning loomulikult Bourne 5, kus on teada vaid Renneri osalemine ning lavastajatoolile asub Fast/Furious saaga viimaste filmide juht Justin Lin.

Naispeosa on Rachel Weisz - samuti tuntud staar, kelle kõrgeim lend algas The Mummy saagaga, enne seda väikerollid. Üks kuldmehike seisab ka kapis, The Constant Gardener'i kõrvalosa eest. Racheli rollid on olnud huvitavad, esmakordselt mäletan teda Stealing Beauty kõrvalrollist, mõnusas Itaalia olustikus elunautijast bitchist, edasi Mummy malbe Egiptuse nohik, kes hiljem muutus mõõgaoskuslikuks lõviemaks, pigem ebareaalne muutus, aga põnev film, siis juba palju filme, kus Rachel sai ise valida oma rolle - nii keeldus ta ka Mummy kolmandast rollist, mis oli natuke kahju, film pole ise eriti väärt, aga vaadata uut näitlejat samas rollis on ikkagi imelik - mitte, et Maria Bello, oleks halb valik, aga välimuselt ja olemuselt ikkagi teine inimene, harjumatu vaadata. Racheli ilus ja huvitav välimus tagab talle leiva pikalt. Siin filmis pole mingit näitlemisoskust väga vaja. Vaja on olla ilus ja joosta ja hüpata ja teha trikke - sellega saab ta muidugi hakkama ja silmailu pakub kõigile.

Tähti on siin veelgi - Edward Norton - Minu jaoks alati huvitav tegelane - American History X - ilmselt tema parimaid rolle neonatsi gangiliidri rollis, kes pärast vanglat elu paremas ja õigemas vormis näeb, väga hea ja õpetlik film. Lisaks muidugi Fight Club koos Brad Pittiga - kultusfilmi staatuses teos. Osa sai Edward ka minu ühes lemmiksaagas - Hannibal Lectori teema, Red Dragonis mehena, kes Lectori kinni pani, riskides oma eluga. Ja list on pikk, Edward on selles suhtes huvitav tegelane - filme valib hoolega, oma esimese rolliga (suures filmis) kandideeris juba oscarile (Primal Fear) ja ega halbu valikud pole minu arvates teinud, tema osalemine projektis anna juba ette teatava väärtuse. Siin on tal üsna väike kõrvalroll, kus ta minu arvates isegi pingutab üle, tekst tundub ulmeline, aga ega meie ei tea ju palju sellest filmist ka reaalne elu on - äkki on kõik:)

Tasuks mainida ehk ka väikest kõrvalosa tegevat Scott Glenni - Juba üle 70 aastast, aga heas vormis olevat näitlejat, kelle ajalugu on filmides väga pikk ja huvitav - Voonakeste vaikimine, FBI uurija roll, Jody Fosteri ülemus ja kerge sümpaatia, Training Day, Virgin Suicides jne juba oma 90 rolli viimase 50+ aasta jooksul. Eelmistest osadest pärit tegelastena vilksatavad ka David Strathairn (Good Luck And Goodnight jne), Albert Finney, Joan Allen.

Film ise on ladus action, põnev ja hästi üles ehitatud. Actioni sõber on rahul taas ning trikid on päris keerulised, näitlejad on vormi aetud. Teema kordumine häirib natuke, aga vaatamata ei jätaks, esimesed kolm tulid head, neljas jätkab taset, kuigi paralleelse reana. Vaadata ikkagi soovitame, näeb päris tasemel stunti ja aasta actionfilmide paremikku kuulub kindlasti. Ootame järgmist - 2015 august on esmane väljahõigatud aeg, eks me näe kas see kehtib ja keda sinna lisaks Rennerile kaasatakse.

Hinnang: nõrgem 8/10

PM

 

No comments:

Post a Comment