Friday, February 1, 2013

Lawless (2012)













 
Lawless (2012) - Lindpriid

116 minutit - Krimi, draama

IMDB kasutajate hinnang - 7.3

http://www.imdb.com/title/tt1212450/

Lavastaja: John Hillcoat

Stsenaarium: Nick Cave (stsenaarium), Matt Bondurant (romaan)

Staarid: Tom Hardy, Shia LaBeouf, Guy Pearce, Jason Clark, Jessica Chastain, Mia Wasikowska

Depressiooniaegsel ajal Franklini maakonnas, Virginias salaviina ärimeeste gängi ähvardavad nii uus salapolitseiülem kui ka teised ametnikud, et saada oma osa heast kasumist.

Vahepeal sai ka üks päris korralik depressiooniaegne vestern ära vaadatud. Taas tõsieluline lugu, mis pärineb ühe peategelase sulest. Oma sõnadega - Vennad ajavad keeluajal puskarit ja teenivad päris korralikult, kuna toodang on kvaliteetne ja hind soodne. Äri õitseb niikaua, kuniks teised gängsterid oma osa tahavad saada ja nina  topib ligi ka ahne salapolitsei ülem, samuti isiklikku huvi taga ajav. Vennad ei anna alla ja sõdivad vastu ning edukalt. Peidavad tootmise, vajadusel kaitsevad püssiga ning teevad vastuaktsioone. Hoolimata püüetest neist tabada see ei õnnestu, sest vanemat venda ümbritseb aura, et teda ei ole võimalik tappa. Kord isegi lõigatakse kõri läbi, kuid ikkagi jääb ta elama, kui alles filmi lõpus tiik ta neelab kummutades ebausu.
 
Film on põnev ja üldsegi mitte eluvõõras. Näitlejad teevad taas väga häid rolle ning lavastaja loob autentse olustiku. Kui enamasti reklaamides näed filmi põnevuse ette juba ära, siis siin seda ei juhtu. John Hillcoat lavastajana teeb taas ühe süngema loo. Varasemad teosed temalt on "The Proposition" ja "The Road". Ei ole nn tipplavastaja, keda kohtame auhinnagaaladel, pigem oma asja ajav ja tumedamaid toone armastav lavastaja, kes teeb head meelelahutust lühifilmide vahele.
 
Näitlejaid on filmis huvitavaid. Uue aja tippstaar Tom Hardy mängib vanimat venda. Vaoshoitud olekuga ja kõike kontrollivana, on Hardy hea valik. Tema põrisev hääl ja musklites keha annab igale vastutulijale sõnatu hoiatuse, et selle mehega tüli ei nori. Kuigi raamatus oli tema keha oluliselt kõhnem plaanitust, siis kuna samal ajal oli suure filmi "Dark Knight Returns" filmimine, kus Hardyl kandev roll ja musklis keha nõutud, siis ka siin on näeme Hardyt parimas vormis. Natuke parem oleks olnud kiitsakama kehaga mehe valik, et veelgi suurendada ebausku tema ümber, aga muus osas on Hardy parim valik. Tema eelmine tugev rolli oli vendade vahelisest võitlusest "Warrior", kus ta mängis sõjaväest plehku pannud kangelast, kes üritas hukkunud sõbra perele raha teenida vabavõitlusega, kus finaalis sattus kokku omaenda vennaga, kellel omad plaanid, et päästa oma pere rahaliselt halvast seisust - tõsiselt hea draama ning põnevad võitluskunstid. Hardy alustas juba 2001 "Relvavennad" - TV miniseriaal, tehtud kõrgeimas kvaliteedis, seriaal, mille vaatasin korraga kõik 10 osa, karm elu II WW ajal. Jätkuks "Black Hawk Down", taas sõjateemaline tippfilm ja pärast mitmeid rolle tuli lõpuks suurfilm "Inception" (2010), mis Hardy Hollywoodis absoluutsesse tippu saatis, mille tõestuseks palkamine "Pimeduse Rüütli Tagasitulek"'sse, kurjami peaosasse, rolli, mida paljud ihaldasid, aga mille Hardy teenitult omale sai. Nüüd võib ta rahulikult ise rolle valida ja Lawless oli üks neist, mille puhul suurt palka keegi ei saanud, kuid hea rolli resümeesse ikka. Hardy vanima vennana on kui raudmüür, mis kaitseb nende illegaalset äri ja ei karda ta mitte kedagi, seda mitte oma tegelasega kaasaskäiva ebausu pärast vaid ikkagi enesekindluse ja terava mõistuse tõttu.
 
Teine vennake on Jason Clark, vanuselt järgmine. Tema tegelane on nagu veits segane, pigem on ta toore jõu esindaja äri kaitsmises ja aeglase mõtlemisega. Clark ise on samuti tuntud mees, teinud kaasa nii heades filmised nagu - Zero Dark Thirty - Osama Bin Ladeni tapmiselugu, kus ta mängib CIA piinajast agenti - film, mis järjekorras juba ootab jutustamist. Lisaks veel "Public Enemies" Johnny Deppiga, Wall Street teine osa, Michael Douglas endiselt jpt, isegi Kodus ja Võõrsil mahub resümeesse - mis on pikk ja huvitav, kui suuremad filmid alles nüüd ja kindlasti ka tulevikus ees.
 
Et mitte liiga pikalt pajatada, võtame kiirelt ka kolmanda venna - Filmi tegeliku peategelase. Noorim vend, kes algselt eemal hoitakse ärist, kes õige pea ühineb ning loomulikult palju oma nooruse tõttu ka ära rikub. Näitleja on Shia LaBeouf, noor tegelane, kes juba palju jõudnud, rohkem veel kui Hardy, olgugi 9 aastat nooremana. Ja kes ei teaks Transformereid ja selle peaosalist, Lawless tundub pisikese rollina, mida see aga ei ole, Shia sobib hästi, teeb nooruse lollusi, riskib kogu äriga ja ronib ilusa tüdrukuga (Mia Wasikowska) põõsasse. Saab ka kerepeale, aga võidab maffiabossi usalduse - ühesõnaga kirev rolli, täis tempe, alandusi, julgustükke, armuhetki ja palju muud. Põnev ja Shia kätes nauditav.
 
Märkimist väärib veel selline tippnäitlehja nagu Guy Pearce. Selle filmi üks vihasemaid ja vastikumaid tegelasi, korrumpeerunud salapolitseinik. Pearce on selles rollis vastikult hea, tuletab meelde oma ühte tähelendu L.A. Confidential, kus sarnase riukaliku pätina karjääri tegi. Seekord nii edukas karjäär pole, aga rolli on hästi esitatud. Pearce parimaks ja keerulisemaks saab vast nimetada Christopher Nolani imeteost "Memento", kus ta mängis huvitavat tegelast, kes igal hommikul ärkas samas kohas ja ei mäletanud eelmist päeva ja nii laskis enda kehale tätoveerida infot eelmiste päevade kohta, et välja uurida,  mis temaga juhtus - rolli, mis teda suureks staariks tegi. Samas ka tema on läbi kainud karjääri alguses sellistest seebikatest nagu Kodus ja Võõrsil ning ka Naabrid (Neighbours) kus ta ka negatiivset kuju mängis. Pearce ongi peamiselt negatiivne kuju filmides ja seda väga edukalt. Memento on aga oma žanri tipp ja tasub vaadata ning lõpusekunditeni, sest selgus tuleb alles siis..
 
Filmi viimaseks tutustavaks näitlejaks jätame kauni naisnäitleja Jessica Chastaini. Uus staar ja viimase viie aasta edukamaid tegelasi. Taas Zero Dark Thirty peaosa, mis oli aasta üks hinnatumaid, The Help - taas minu parimasse list kuuluv draama - sealt kõrvalosa, mis hinnati oscari nominatsiooniga sarnaselt eelmisele, Take Shelter, Tree of Life, jne. Viimase aja hingelisemate esitustega silma jäänud Jessica on siin vanima venna sümpaatia, kes tahaks hoolitseda karmi mehe eest, kes teda päästab iharate meeste käest. See romantika oli huvitav, striptiisitar ja gängster, mõlemad prototüüpidele vastupidised, naine õrna olemusega ja mees tagasihoidlik vaikne, kuid vajadusel ülienesekindel. Tõmme on tugev kohe algusest ja kutsub suhtele kaasa elama. Jessica külmaks ei jäta kedagi, kaunis naine ja tegelaskuju sobiv.
 
Film ise on klassikaline kuiva seaduse aegne maffiafilm ja isegi natuke ekslikult kutsusin vesterniks. Pigem isegi liiga kajastatud teema, kui tahaks väga süviti film sisse ronida. Pigem ikka meestele väga võitluslik film, palju verd ja tapmist nagu teemale kohane, samas tarantinoks ei lähe, asi jääb reaalsuse piirile ja vendades illegaalseid ärikaid kujutatakse kangelastena, kellele elad kaasa - kas just õige lähenemine, kuigi kuldvara Ristiisa on samas vormis esitatud ja elad kaasa ja oled rahul. Tapmine saab õigustatud või vähemalt lahti seletatud. Kindlasti ei ole lastefilm, liiga palju vägivalda ja isegi selle puudumisel oleks raske seletada seaduse vastaseid tegevusi raha nimel. Natuke näiris teema populaarsus filmides üldse ja seetõttu oli kližeelisi olukordi liiga palju - "ikka kuskil aisal sillal maakondade vahel toimub alkoholilaadungi pärast lahing jne".
 
Siiski soovitan vaadata, oli hea meelelahutus. Naine küll jäi ruttu magama, sest vaatasime voodis arvutist (telekat meil magamistoas ei ole ega tule:) ). Ta ka väga vaimustunud ei olnud, isegi see väike romantika ei oleks kõigutanud, sest film ise oli julm - meestele kindlasti põnev ja alati ei saa vaadata Tree of Life või Thin Red Line - Terrence Maliku valikust - nii tunduks kogu filmikunst vähe igavavõitu:)
 
8/10
 
PM

No comments:

Post a Comment