Sunday, February 3, 2013

Life of Pi (2012)














Life of Pi (2012) - Pii elu


127 minutit - Seiklus, draama

IMDB kasutajate hinnang - 8.2

http://www.imdb.com/title/tt0454876/

Lavastaja: Ang Lee

Stsenaarium: David Magee (stsenaarium), Yann Martel (romaan)

Staarid: Suraj Sharma, Irrfan Khan, Adil Hussain

Noormees, kes elab üle laevahuku, on sunnitud eepilisele ookeani retkele, mis on täis seiklusi ja avastusi. Olles paadis ainus ellujäänud inimene, moodustab ta ootamatu liidu teise ellujäänuga - hirmuäratava bengali tiigriga.

Jätkame eelmise aasta üle visuaalselt ilusaima filmiga, mis oma värvide ja iluga Avatari tasemele küündis ja üsna huvitava lõpu pakkus. Selle filmi puhul oli ette teada, et igal juhul tuleb seda kinos 3d vaadata, seega ühel pere kinoõhtul saatsin kaasa koos lapsega mingit multikat vaatama, samas ise trügisin siia, ei ole esimene kord üks kinno minna, lihtsalt vahel ei jõua teist filmisõpra kaasata.
 
Sisu oma sõnadega: Film räägib meile ühe uskumatu loo noormehest, kes lahkudes kodumaalt, koos isa peetud loomaaia loomadega, üle ookeani peab üle elama laevahuku ning edasi jätkama oma reisi väikses paadis koos temaga pääsenud bengali tiigriga, algselt ka ahv ja sebra seltskonnas. Uskumatu seiklus algselt ellujäämise nimel viib meid looduse kauneimatesse paikadesse, kohtadesse ja värvidesse, mida ei uskunud olemas olevat. Kogu loo jutustab meile ja kirjanikule noormees ca 20 aastat hiljem, ajal mil ta ise elab kanadas. Kogu seiklus tundub uskumatu ja lõpus antakse võimalus meil mõelda ja valida enda jaoks variant mida uskuda - kas poisi fantaasia lõi meile sellise ilusa ja uskumatu loo, püüdes varjata tegelikku traagilist sündmust, millega poiss pääses küll laevahukust, aga sattus paati koos teiste kannatanutega ja ellujäämiseks tuli teha kohutavaid tegusid - tegusid, mis muudavad meie psüühikat jäädavalt. Usume me ilusat pääsemislugu või kohutavat pääsemislugu jääb juba meie endi teha.
 
Loo lavastaja on Ang Lee. Taivani päritolu lavastaja, kes Hollywoodis juba pikemat aega pesitsenud ja imelisi teoseid loonud. Sense and Sensebility, Crouching Tiger Hidden Dragon (minu üks kõigi aegade lemmikuid), Brokeback Mountain jne - Ang teeb olenemata žanrist vaid ülivõrdes teoseid ja ka seegi kord õnnestus luua üks aasta ning Angi kogu karjääri parim lugu. Angi julgus kombata kinokunsti ja absurdika piire on lahe, loos sisalduv ulmelisuse piiril jalutavad efektid oleksid mujal naeruväärsed, kuid siin asendamatu osa loole, mis vaid võimendab sõnumit. Sarnaselt jutustas Ang draakoni ja tiigri lugu, kus võitluskunstid olid loogikavastased, aga ei seganud, pigem panid uskuma, et ju see nii oli. Nii ka siin - tuhanded suslikud salapäraselt saarel, merepõhjast kumav valgus, mil vaal veest välja hüppab. Kogu see fantastika sai ka 4 oscariga pärjatud, lisaks viis Ang koju parima lavastaja mehikese, kuju mida paljud Ben Affleckile juba varakult kaela riputasid, kuid Ben ei saanud isegi nominatsiooni üllatuslikult, ise pidasin ka Steven Spielbergi Lincolni pigem võitjaks aga akadeemia aegajalt üllatab. Kindlasti teenitult sai Ang selle seekord ja ootame järgmisi üllitisi.

Näitlejatel seekord ei peatu pikalt, sest siin olid kõik valitud Indiast või mujalt, võimalikult tundmatud, vaid täiskasvanud Pii oli varem Hollywoodis esinenud Irrfan Khan. Seega lihtsalt ei tunne kedagi, et kommenteerida. Imeline värvide mäng tagas efektimeistritele auhindu igalt poolt, samuti originaalmuusika ja operaatoritöö. Tulemuseks aasta üks parim teos.

Teema ise oli laheda nurga alt esitatud. Kas usume imelist muinasjuttu ja elame kaasa poisi pääsemisele läbi müstiliste sündluste. Või elame kaasa pääsemisele, mis toimus läbi traagiliste ja kohutavate sündmuste, kaasreisijate ära söömiste, tapmiste. Igal juhul elame poisile kaasa ja meie kõigi psüühika säilimise huvides oleks lihtsam kujutada muinasjutulist seiklust. Kas ongi see ülim tõde oluline, kannatajaks on poiss ikkagi, kaotades pere, elades üle laevahuku ja lõpuks jääda ellu ka teda tappa üritava tiigri/mõrvari rünnakutes. Siiski tekib tiigri, või kes iganes ta oli, ja noormehe vahel lõpuks teatav austus ning vaid ekstreemsetes oludes tundub see võimalik. Ja milline fantaasiarikas inimene see oli, kes sellise loo välja mõtles, raamatu autorile kummardus ja loomulikult Ang Lee'le. Vaadata soovitame igal juhul ja kui võimalik siis 3d varianti, võimalikult suurelt ekraanilt, kes Avatari näinud, teavad, mis neid ees ootab, kartsin, et Avatar tõstis efektide lati püüdmatusse kõrgusesse, aga siiski mitte, vaja vaid head lugu ning osavat juhti ja kõik on võimalik.

Meie hinnang ilmselge: 10/10

PM

 

No comments:

Post a Comment