Friday, February 1, 2013

Salmon Fishing in Yemen (2011)














Salmon Fishing in the Yemen (2011) - Lõhepüük Jeemenis


107 min - Komöödia, Draama, Romantika

IMDB Kasutajate hinnang - 6,8

http://www.imdb.com/title/tt1441952/

Lavastaja: Lasse Hallström

Stsenarist: Simon Beaufoy, Paul Torday (romaan)

Staarid: Ewan McGregor, Emily Blunt, Amr Waked

Kalastusekspert kutsutakse investeerimiskonsultandi poolt aitama ellu viia Jeemeni šeigi unistust - tuua lõhed ja lendõnge sport otse araabia kõrbesse ning nii algab usu ja kala teekond tõestamaks piisava usu korral on kõik võimalik.

Vahel telekapulti lihtsalt üle kanalite klõpsides võib sattuda peale ka täiesti ootamatult igati korralikule filmile. Ja seekord siis TV1000 alt näidatud "Salmon Fishing in Yemen" - Ehk siis "Lõhepüük Jeemenis". Jäänud alguses lihtsalt jälgima, et edasi klõpsida, avastasin äkki, et film sai läbi - koos kaasaga möödus see 107 minutit kiiresti, humoorikalt ja romantiliselt. Filmi pealkiri annab juba teada, et tasub vaadata, et aru saada, miks selline pealkiri valitud.
 
Sisukokkuvõte: Dr Jones - briti kalanduse professor ja mõne lendõnge landi autor - oma ala täielik professionaal kutsutakse osalema üle mõistuse tunduvas projektis. Nimelt soovib Jeemeni ülirikas šheik ehitada oma koju - kõrbesse - jõgi, kuhu panna elama lõhed, et ta saaks siis käia seal lendõngega lõhe püüdmas. Tavainimesele üle igasuguse mõistuse käiv idee ja kirglikule kalamehele kõigi unistuste täitumisena näiv idee on juba algusest peale dr Jones´i poolt maha maetud - kuigi ta on kirglik kalamees ja tema teadmised selles vallas on teaduslikul tasemel ei näe ta võimalust kuidas seda kõike ellu viia. Aga, ega nii rikkale mehele ei, ei ole lihtne öelda, pealegi kui šheigi huvide eest seisab kaunis tütarlaps, kellesse armumine näib olevat kohustuslik juba esmapilgust. Siiski laseb doktor ennast kaua veenda, kui alla annab ja projektiga ühineb. Ja aja ja tegutsemise möödudes saabki asi nii kaugele, mida doktor iial poleks arvanud, jõgi ehitatakse, kalad tuuakse ja isegi õnnestub nad ujuma saada õiges suunas, mis on neile elutähtis - kui kohalikud šheigi vaenlased asja hävitavad. Aga juba ette arvatult ei ole lõhepüük siis kõige tähtsam. Tegemist on hea britiliku komöödiaga ja muidugi romantikaga kahe peategelase vahel - isegi keelatud romantikaga, sest doktor on abielus ja tüdrukul sõjaväelasest kihlatu. Läbivaks teemaks võimatu saavutamine kirega kaasa minnes, seda nii armastuses, töös, kui hobis.
 
Filmi lavastajaks on rootslane Lasse Hallström, keeruliste romantilise suhete ekspert - What's Eating Gilbert Grape - film mis tutvustas edukalt Leonardo DiCapriot, Cider House Rules, Something to Talk About, Chocolat, Unfinished Life, Casanova, jpt - läbivaks teemaks keerulistes suhetes olevate osapoolte omavaheline kohtumine läbi keeruliste sündmuste - kõik hea ja kindlasti mitte imala romantikaga - vaid sellisega, mida ka paljud mehed vaatavad. Lasse on selle žanri endale peamiseks valinud ja pakub ikka ja jälle mõne ilusa teose. Nii ka seekord. Film on hea huumoriga ja kaasahaarava armastuslooga kahe keerulises suhtes oleva peategelase vahel - nagu näha kordan ennast.
 
Peategelased on - Tore Poiss Ewan McGregor ja enesekindel Emily Blunt. Ewan on juba mitmendat filmi toreda poisi rollis, mängides oma ala (lõhepüügi, kalanduse jms) pisut neurootilist professorit - rolli, mis talle valatult sobib. Tema suhte keerukus seisneb rikkas ja ülienesekindlas naises, kes ei ole romantiline partner vaid on tõeline fuura, kes lükkab ja tõukab ja abielu on pigem leping kui romantiline kooselu. Nii on lihtne Ewanil armuda kaunisse Emilysse, kes on lisaks kaunile välimusele ka  tark ja romantikat hindav, elus edasi pürgiv tütarlaps - just selline, kellest Ewani karakter unistaks, kellest me lihtsad mehed kõik unistame. Samas on Emily poolt palutav ülesanne aidata šheigil kõrbesse jõgi ja lõhekasvandus rajada nii uskumatu ja vastumeelne, et paneb korraks ohtu ka romantika kulgemise. Emily karakteril on jällegi kihlatu sõjaväes ja selline kaugsuhe on niigi keeruline eriti veel siis, kui tekkivad tunded proffessori vastu ja oma mees parasjagu tuhandete miilide kaugusel. Emily on armas, kuid enesekindel ja üldsegi mitte vastaspoolele sarnaselt neurootiline, mida ta pidi näitama oma ühes tipprollis ja kuulsuse toonud "The Devil Wears Prada"-s koos Meryl Streepiga. Nende kahe suhe areneb kiiresti viisakaks kiindumiseks ja on filmi lõpuni nauditav. Kuigi suhe ei lähe lõpuks sinna kuhu ootame ja jääb igati korrektsuse piiridesse, on ikkagi hea tuju andev ja rahulolu tagav areng.
 
Filmis on aga veel kaks omanäolist ja huvitavat tegelast - Loomulikult šheik Muhammed alias Amr Waked egiptusest pärist näitleja, murdnud ennast edukalt hollywoodi ja Kristin Scott Thomas - briti üks edukamaid karakternäitlejaid läbi aegade, teinud kuulsaid rolle kümneid nii filmi kui teatrilaval. Šheik on väga enesekindel ja elust täpselt kõike teadav aga kindlasti mitte arrogaatne vaid filosoofiline ja meeldiv inimene. Tema teadmised just inimestest ja elust on nii nauditavad ja lihtsalt esitatavad, et tahaks tunde tema seltskonnas veeta. Just tema olek ja veenmisoskus panevad doktori otsustama projektis kaasa lüüa ja romantika Emilyga on boonuseks. See eest Kristin on paras frukt seekord - kui peamiselt meeldivaid karaktereid mängides on Kristinist tekkinud mulle teatav kujutelm toredast ja meeldivast näitlejast, siis nüüd on ta paras tüütu kärbes, kes räägib ja kamandab kiirelt ja seda nagu oleks elektrijuhe kuskil otseühenduses. Aga just tema on see, kes otseselt annab oma näitlemisega meile teada, et tegemist on ikkagi komöödiaga ja naerda saab palju. Šheik jälle olles rikas ja paljude vaenlastega tundub üliinimesena, kelle motiivid ei saa ju olla ausad - isegi oma suurt hobi toetades hullumeelse raha näol - aga just nii ausad ta motiivid ongi ja üliinimene on ta samuti - kõik seda lihtsalt ei mõista ja seda ei saagi eeldada.
 
Filmi jaoks tuli Ewanil ära õppida lendõnge kasutamine - mis ei ole üldse lihtne asi. Samuti veeti reaalselt tuhandeid lõhesid, filmi tarbeks, helikopteritega, andes filmile ja selles peateemaks olevale projetile, tema tegelik mastaap. Kes teeb kõrbesse jõe ja paneb lõhed sinna - ikka see, kes julgeb unistada ja siis ka unistused täide viia - kadestamisväärne julgus eriti hallile ja igavale eestlasele.  Kui romantika juhtimisega tuleb Lasse alati hästi toime, siis siin filmis on ka ilusad vaated, lahedat briti komöödiat ning mõningasi mastaapseid võtteid - kõik need andmas filmile vaid lisa ja tõstes teda tava romantilisest komöödiast palju kõrgemale - just nii kõrgele, et minusugune üheülbaliste romantikaliste komöödiate vihkajana pean tunnustame selle žanri ühte positiivset pärli ning hindama endalegi üllatuslikult üsna kõrge hindega. Oli meeldiv ja hea tuju film, vahelduseks draamadele ja kinosid üleuputavatele 3d saavutustele, sobib õhtuse romantikaõhtu eellooks, kindel valik õhtu arenguks.
 
Meie hinnang 9/10
 
PM
 
 

No comments:

Post a Comment