Friday, February 1, 2013

Argo (2012)














Argo (2012) - Argo


120 minutid - Draama, ajalugu, thriller

IMDB kasutajate hinnnang - 8.1

http://www.imdb.com/title/tt1024648/

Lavastaja: Ben Affleck

Stsenaristid: Joshuah Bearman (artikkel), Tony Mendez (raamat), Chris Terrio (stsenaarium)

Staarid: Ben Affleck, Bryan Cranston, John Goodman, Alan Arkin

Dramaatiline tõsielulugu 1980 aasta CIA ja Kanada ühisest päästeoperatsioonist, päästmaks 6 ameerika saatkonna diplomaatilisest töötajast revolutsioonilisest Iraanist.
 
Järgmiseks kinoskäiguks sai valitud 2012 aasta absoluutselt enim auhinnatud film. Tegemist on tõsielulise põnevusdraamaga Iraani saatkonna töötajate päästeorganisatsioonist 1980ndal aastal. Sündmus, mida varjati aastaid kiivalt maailma eest, et vältida võimalikku uut maailmasõda.
 
Sisu kokkuvõte: Iraanis on keerulised ajad, USA ja Venemaa on niigi omavahel pinges ja nüüd Venema naaberriigis poliitikat ajades on USA eriti ohtlikku seisundisse ennast pannud. Iraanis asuvat ameerika saatkonda ründavad kohalikud mässulised ja neil õnnestub sisse murda ja kõik seal töötavad inimesed pantvangi võtta - peaaegu kõik, sest 6-l töötajal õnnestub pääseda tagantuksest ja põgendeda Kanada saatkonna konsuli koju, kes neid varjab pikalt, riskides otseses mõttes oma eluga. Kuna poliitiline olukord on väga pinev, siis CIA ei saa otseselt minna inimesi päästma, sõja puhkemise kartuses ja olukord tundub lootusetu. Samas tegutseda oleks vaja, need 6 töötajat saaksid anda väärtuslikku infot sündmuste kohta ja aidata ka teised päästa. Nii hakatakse salamahti mõtlema plaane, kuidas need töötajad ära tuua. Selleks kaasatakse CIAst kogemustega mees, kelle ametiks on erinevate päästeoperatsioonide korraldamine. Pärast pikemaid vaidlusi ja arutelusid ja mitte ametlikke plaane pidades, jõutakse ideeni - et pääseda vabalt Iraani, ilma ise vangi sattumata - luuakse nn vale filmi tegemise plaan, kus 6 töötajat on filmimeeskonna liikmed - produtsent, lavastaja, stsenarist, operaator jne. Paberid korda, hollywoodist läbi sõita, luua filmiettevõte, kaasata reaalsed filmitegijad, et asi õige tunduks, leida reaalne stsenaarium, millele põhinedes hakata operatsiooni täide viima - selline on pikk ettevalmistus ning kui kõik valmis, lendab CIA mees kohale ja alustab operatsiooni - mis on on ülimalt keeruline nii oma ettevalmistuses kui ka täideviimises - nii põnevat filmi saab harva näha, pinge on filmi algusest lõpuni maksimaalselt laes.
 
Filmi vaime isa on mõnevõrra üllatuslikult eelkõige näitlejana kuulus Ben Affleck. Näitlejana on Ben jõudnud küll palju juba teha, aga erilise näitlemisoskusega pole ta silma paistnud, kas pole õiget rolli sattunud või ongi ta keskpärasem tegija, raske öelda. Pigem on Ben oma armuafääridega kuulsate Jennifer Lopezi ja Jennifer Garneriga silma jäänud. Viimane on Beni nüüdseks tõsiselt raudu saanud ja juba 3 last peres ning tundub, et maharahunenud Ben on hakanud oma kiiva kiskunud karjääri tõsiselt ja oskuslikult üles utsitama. Selleks on Ben avastanud lavastajatooli ja ka taasavastanud stsenaristi töö, mille ta juba aastaid unustanud oli - mäletame tema ja Matt Damoni suurepärast ja oscariga pärjatud stsenaariumit "Good Will Hunting" - suurepärane film suurepäraste näitlejatöödega - Matt Damoni ja Robin Williamsiga eesotsas. Nüüd siis on Ben alustanud või jätkanud seda teed ja teinud sellised põnevad teosed nagu "Gone Baby Gone" ja 2010 aasta üks parimaid hollywoody teoseid The Town - mõlemad tippklassi põnevikud. Nüüd ületas Ben ennast tõsiselt ja tehes aasta ühe enimauhinnatud filmi, mängides ise peaosa, olles nii üks produtsente kui ka lavastaja - viimane amet tuli seekord imeliselt välja. Juba eeltöö filmi jaoks on muljeltavaldav - näitlejad on taastatud nii ehedalt vanade piltide järgi, sündmuskohad samuti ja seda reaalselt taastades, mitte arvutigraafika abil. Info, mida filmis esitatakse, on ilmselgelt aastaid varjus olnud - tekkis Oliver Stone "JFK" või Micheal Moore "Fahrenheit 9/11" sarnaste uurimuste tunne. Ja filmis põnevuse ja pinge ülesehitus on kindlasti üks läbi aegade parimaid - tekkis tunne, et oled ise nii raskes ja hirmuäratavas olukorras ja isegi lõpus, ei saanud rahu, sest kuigi film oli juba läbi, kartsid lõputiitritest mingit püänti tulemas - ja tuligi, aga mitte see mida kartsid, vaid hoopis näidati vanu pilte ja siis screenshot'e filmist - ja sarnasus oli hämmastav. Ja Ben'i näitlemine oli ka üllatavalt rea, kui siiani on ta olnud väga keskpärane ja pigem ilueedi rollides, siis nüüd oli ta habetunud ja väga väsinud näoga CIA põgenemiste ekspert, kes pidi üldse mitte hea meelega, tooma maailma ühest karmimast piirkonnast tol ajal, 6 ülemakstud saatkonna töötajat, kes ei vaevunud tunnustama riske, mida üks võõras nende pärast võttis. Ja nii teeb Ben oma tööd professionaalselt ja jätab väga reaalse mulje, ei mingeid ilustamisi, töö vajab tegemist, inimesed on vaja päästa, kuigi nad ei hinda pingutust, saavad nad lõpuks ikkagi aru teenest ning see ongi tähtsam.
 
Teine mees, keda vaja mainida, on stsenaariumi autor Chris Terrio, kes kirjutas selle nii põneva käsikirja, põhinedes Tony Mendes's raamatule "The Master of Disguise" ja Joshuah Bearmani artiklile "Escape from Tehran". Chris ei ole tuntud mees enne Argot - teinud filmi "Heights" ja mõnes lühifilmis kaasa löönud erinevatel ametitel. Seda hämmastavam on nii põhjaliku ja pingelise stsenaariumi valmimine - aga Chris ei ole eile sündinud talent, vaid on ka õppinud kirjanik ja filmikunsti magister, polnud lihtsalt siiani õnnestunud millegi nii suurega ennast tõestada - Heights andis talle esmakordselt võimaluse ennast näidata tipptasemel filmis ja nii jõudis ka tema ära oodata sellise võimaluse, mida pakub Argo stsenaarium, mille eest teda ka Oscariga pärjati - lisaks paljudele muudele auhindagele üle kogu maailma.
 
Kuna filmi põnevus ja pinge on absoluutne tipp, siis on aimata montaaži taga tipptegijat ja nii see on - sellel aastal kahe tippfilmi montaaži - lisaks Argole ka "Zero Dark Thirty" montaaži eest vastutav William Goldenberg. Kui oli aimata viimase hetkeni oscarite jagamisel, et see mees auhinna koju viib, siis kuni lõpuni ei teadnud - kumma filmi eest - mõlemad on aasta tippteosed ja põnevus filmi kokkukleepimisega on viidud kõrgeimale tasemele. Samuti on filmi heli ja helimontaaž vähemalt sama head ja nii see tipp põnevik saavutati.
 
Filmile lisab kindlasti väärtust see, et tippnäitlejatele on eelistatud vähemtuntud tegijaid, keda on valitud väga täpselt vanadele fotodele põhinevalt - eriti just saatkonna töötajate osas. Filmis näeme küll tuntuid Alan Arkin (oscarivõtja "Little Miss Sunshine" kõrvalosa) ja John Goodmani - aga peale Ben'i enda ei ole keegi neist liiga kuulus, et sära filmilt endale sikutada - casting on tehtud suure hoolega ja näitlejaid on valitud põhinedes peamiselt ikkagi karakteritele ja välimusele, mitte kuulsusele - ideaali lähedane tulemus.
 
Lugu ise on aga väga kaasahaarav ja ameeriklastele hingelähedane - eks edu hollywoodis võib ka selle kausta panna. Siiski on film saavutanud edu kogu üle maailma kriitikute silmis võites parima filmi Oscari, Césari, Bafta, Kuldse Gloobuse, jne - Saavutus, mida ei ole just paljud filmid suutnud. Samuti on tõsieluliste lugudele alati lihtsam kaasa elada, sest tead, et see kõik ju oligi nii ja kõik need inimesed pididki selle õudsa perioodi üle elama ja isegi pärast nappi pääsemist ei saanud nad hõisata maailmale oma pääsemisest vaid pidid aastaid varjama tegelikkust - nimelt avalikkusele tunnistati, et hoopis Kanada päästis need inimesed, sest CIA osalemise tunnistamine oleks toonud kaasa võimaliku kolmanda maailmasõja, ja nii mõeldigi välja lugu hoopis Kanada poolsest operatsioonist, millest CIA ega Ameerika polnud teadlikud - Kanada oli aga neutraalne riik maailmas ja nemad lihtsalt päästsid pantvangid, puhtast südamest. Alles nüüd, selle filmiga, näidatakse tõelist tausta ja tunnustuse suure vaeva eest saavad need, kes tegelikult inimesed päästsid. Tundub väga JFK mõrva müsteeriumina, kus samuti kõik me ootame 2038ndat aastat, mil avatakse USA riigiarhiivi dokumendid, et teada saada Kennedy tegelikud mõrvarid.
 
Aasta parima filmi vaatamist pole vaja soovitada, kõik filmisõbrad vaatavad nagunii ja tunded hiljem on vastandlikud, kuid tänulikud. Täname Ben´i suurepärase töö eest ja kuigi lavastajatöö eest ta kõrgeimat autasu üllatuslikult ei saanud, sai ta tunnustatud lavastaja töö eest üle kogu maailma erinevatelt festivalidelt, kriitikutelt jm. Kindlasti sobib talle lavastajatöö paremini kui näitlemine ja ootan juba huviga järgmist üllitist - kas ka seekord koos George Clooneyga (kellel tundub olevat selliste stsenaariumite peale eriti hea nina) või äkki taas koos sõbra Matt Damoniga - igal juhul on ta minu silmis tõusnud väga kõrgele oksale ja ilmselt ronib ka veelgi kõrgemale.
 
Meie hinnang 10/10 taas
 
PM

No comments:

Post a Comment