Friday, January 4, 2013

Cloud Atlas (2012)


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Cloud Atlas (2012) - PilveAtlas
 
172 minutit - Draama, müsteerium, ulme
 
IMDB kasutajate hinnang - 8.0

http://www.imdb.com/title/tt1371111/
 
Lavastajad: Tom Tykwer, Andy Wachowski ja Lana Wachowski
 
Stsenaarium: David Mitchell (Romaan), Lana Wachowski, Andy Wachowski ja Tom Tykwer (stsenaarium)
 
Näitlejad: Tom Hanks, Halle Berry, Hugh Grant, Jim Broadbent, Hugo Weaving, Jim Sturgess, Ben Whishaw, Susan Sarandon jpt.
 
Lühitutvustus: Suurejooneline uurimus, kuidas indiviidide teod mõjutavad neid endid ja teisi nende ümber olevikus, minevikus ja tulevikus ning kuidas üks hing võib muutuda tapjast kangelaseks ja kuidas heateo laine kannab end edasi läbi sajandite ning annab inspiratsiooni vastuhakuks.
 
Järgmisel õhtul oli juba suurema seltskonnaga kinoõhtu - kaasa õde oma mehega ja veel üks hea sõbranna. Ja filmi valimise ülesanne jäi minu õlule. Ega see enam nii lihtne ei olnud, sest heast valikust olid veel paar tk alles, teisi olin juba näinud. Siiski suutsin valiku teha üsna kiirelt ja selleks sai Cloud Atlas - Pilveatlas. Natuke olin mures valiku pärast, sest teadsin, et mulle kindlasti meeldib, aga kas ka ülejäänud seltskonnale, sest tegemist oli nn Matrixi tegijate uue loominguga ja matrixil on nii tulihingelisi fänne kui ka sama kirglikke vaenlasi, kellest üks on minu kallis kaasa. Aga risk õigustas ennast igati ja kogu seltskond jäi väga rahule. Kuigi oli keeruline ja vajas selget pead kaasa mõtlemiseks, oli siiski taas üks aasta parimaid filme ja on oodata ka edu erinevate auhindade jagamisel.
 
Lühitutvustus oma sõnadega: Filmi sisu toimub erinevatel ajajärkudel ja erinevate sündmuste keerises - merereis 19 saj keskel, 20 saj alguse poole imelise heliteose loomise lugu, looja kurva saatusega, 20 saj kolmveerandil tuumajaama thriller, tänapäeva kirjastaja naljakas vanadekodu seiklus, kloonide revolutsioon tuleviku koreas 22 saj keskel ja maailmalõpujärgne hõimuelu hawaii'l koos kauni intelligentse külalisega kosmosest. Kõik lood on eraldiseisvad teosed, igaüks neist nauditav eraldi ja samas on kõik need lood omavahel tihedalt seotud. Esimene lugu: merereis ookeanil - noor ja just hea tehingu teinud advokaat on tagasiteel koju, kui ta päästab neegrist jänese surmast, samal ajal olles salakavala laevaarsti küüsis, kes üritab teda vaikselt aga kindlalt tappa. Teine lugu: Noore geist helilooja armulugu ja praktika kuulsa helilooja juures, kus sünnib kogu maailma ajastu üks imelisemaid sümfooniaid, mis kandub läbi filmi erinevate ajajärkkude igavikku. Kurb aga õpetlik. Kolmas lugu: ajakirjaniku uurimislugu, oma isa järgedes edasi pürgiva ajakirjaniku ohtlik tee tuumaenergiajaama tegude uurimisel - eluohtlik ja õpetlik. Neljas lugu: Tänapäeva vanema kirjastaja lühike ja ootamatu edu muutub hulluseks, kui tema rikas vend teda pettuse abil vanadekodusse määrab ja kust siis põgenemise katse saab olema väga humoorikas. Seekord siis komöödia näol. Viies lugu: 22 saj korea kloonidest üks põgeneb oma nn töökohast ja tehasest, kus neid kasutatakse vaid tarbijate teenindamiseks ja hiljem jõhkralt seebiks ümber töödeldakse. Põgenenud kloonist saab vastupanuliikumise vaimne ema ja annab enda filosoofiaga aluse jumaluseks pärast enda hukkumist veel aastasadadeks - kuni kuuenda looni - maailmalõpujärgses maailmas on kõik hävitatud inimeste enda poolt ja alles on jäänud vaid üksikud hõimud nagu kiviajal - rahulikud ja sõjakad ning lisaks neile ka nn haritud üliintelligentsed jäänused inimestest, kellel on kasutada ulme tehnoloogia ja ülim teadus, kuid pole kohta kus ellu jääda. Ühinedes kohaliku hõimu esindajaga päästab üks üliinimestest hõimu ühe noore tüdruku ja vastutasuks saab kohaliku hõimupealiku lojaalsuse ja hiljem ka armastuse ning kuigi lõpuks maa hea hõim ikkagi hävineb, lendavad ellujäänud paarike harmoonilisse uude koju ja elavad seal õndsat elu kuni surmani.
 
Filmi lavastajateks on nn Matrixi loojad - Lana ja Andy Wachowski - kuulsad õde venda, kelle edu alguseks sai koos kirjutatud stsenaarium kunagisele actionfilmile "Assassins" - Sylvester Stallone ja Antonio Banderasega ja nüüdseks Matrixi triloogiaga maailmakuulsaks saanud; ja Tom Tykver - kuulsa "Lola, Rennt" autor, film mis tutvustas meile ka kaunist sakslannat Franka Potentet, kellest sai ka muuhulgas Jason Bourne armastatu Marie. Lisaks lavastajatööle on kõik need kolm ka stsenaariumi autorid. Ja ongi tunda filmis nn Matrixi kätt - keerulist ja pingsat jälgimist nõudvat dialoogi (siiski oluliselt lihtsamat kui Matrixis) ja eriefekte sarnase käekirjaga ja eriti Lana kätt taas ulmeliste võitlusstseenide näol. Samas, erinevalt Matrixist, on siin seda väga vähe ja ilmselt seetõttu ka film meeldis rohkem ka minu kaasale. Mis on aga eriti lahe - nende kuue loo omavaheline sidumine on nii hästi tehtud, et pea 3 tunnine film läheb kiirelt - algselt raske sisse elada, aga siis täiesti võimust võttev ja ootamatult kuid loogiliselt lõppev. Auhinnaväärilisi pingutusi on tunda nii visuaalsetes efektides kui ka klassikalistes efektides ehk siis meigis ja kostüümide disainis. Natuke keeruliseks teeb filmi lugude jutustamise ülesehitus - lugusid ei jutustata järjest vaid tarantinolikult hüpates loolt loole - aga tehakse seda minu arvates oluliselt paremini kui Tarantino, sest kronoloogiliselt on iga lugu ikkagi järjest jälgitav ja üleminek loolt loole on ülisujuv. Vahel ei saanudki kohe aru, et teine lugu juba jätkub. Ja selline lähenemine oli sobiv ja huvitav, ei tundnud kordagi, et läheb liiga keeruliseks, vaid pigem jäid juba ootama loole tagasi pöördumist ja seda nii igal loo puhul, mis tegigi selle peaaegu 3 tundi põnevaks ajaks ja hetkeksi ei tundnud igavust.
 
Väga lahedalt on saavutatud lugude sidumine omavahel näitlejate abil - nimelt mängivad maailmakuulsad näitlejad igas loos oma rolli - aga enamasti ei ole üldse lihtne neid ära tunda, sest näitlejad on äratundmatuseni ära meigitud. Samas on lugude sidumise mõjususe tõstmiseks selline lahendus igati sobiv. Kuigi see ei ole film, mille eest näitlemise auhindu jagatakse, nõuab selline pidev ümberkehastumine näitlejatelt suurimat pingutust ja nad saavad sellega igati hakkama - sest tõelised tipptegijad on kaasatud - Tom Hanks, Halle Berry, Hugh Grant, Jim Broadbent, Hugo Weaving, Jim Sturgess, Ben Whishaw, Susan Sarandon - nii uhket seltskonda saab harva näha ühes filmis - ja näha neid kõiki nii erinevates rollides oli väga lahe ja uudne ning oli omamoodi keeruline ülesanne oli neid igast loost üles otsida - õnneks filmi lõppedes tõmmatakse loor kõigilt eest - seega ära kohe kinost välja jookse, vaid oota ka lõputiitrid ära.
 
See oli üks film mida võiks vaadata ka 3D-s osaliselt ja siis jälle mitte, sest tänapäeva vanadekodu komöödia 3D-s ei oleks eriti mõjuv, samas tulevikuvõtted ja visuaalefektid oleksid kindlasti vinged. Siiski kui valida on, siis soovitaks pigem klassikalist HD+ nagu üks sõber ütles kunagi.
 
Teema aga ise on taas minu lemmik - inimesed meie ümber ja olenemata aegade muutustest, ei muutu tähtsad asjad elus kunagi. 19 saj merel elu päästnud isandale vastuteene teha ja sellega anda alust orjuse vastu võitlemiseks - õilis tegu annab tõuke edasisteks samaõilsateks tegudeks, päästetud advokaat hakkab võitlema orjuse vastu ja tema kallis kaasa on tema kõrval toeks, hoolimata oma isa vastuseisust. 20 saj alguses loodud imeline muusikapala kaigub aastasadu inimeste hinges, kuigi selle loomise lugu oli kurb ja ebaõiglane, aga ilmselt tänu sellisele kurvale hingeseisundile saigi imeteos loodud, et tulevased põlved saaksid hinnata seda imet. Ennastohverdav kuriteo uurimine ajakirjaniku poolt, kes trotsides ohtu enda elule, paljastab skandaali energiamaailmas, mis muudab meie kõigi elu - selle ajendiks isa armastus ja soov sammuda samades järgedes ja võita poolehoidu armastatud isalt. Tänapäeva vanadekodust humoorikas põgenemine, mis saab toimuda vaid heade inimeste ühisel koostööl ja ennast ületades uute sõprade nimel on võimalik teha tummast rääkija. Olles küll ise kloon, ei tähenda, et poleks tundeid ja maailma mõistmise oskust - tuleb vaid võimalus anda ja armastatud vabastaja abil võimendub esmane uudishimu pärast reaalsuse tajumist vastupanuliikumise vaimseks juhiks ja hiljem lausa jumaluseks - taas eneseületamine tänu kallile inimesele. Ning lõpuks maailmalõpujärgne ühiskond, peaaegu, et tagasi kiviaega, mil jumalused ja ohverdused oli tavateema. Vastutasuks, pereliikme elu päästmise eest, viib hõimuliige külalise, läbi ohte trotsides, oma usule täiesti vastuvõetamatusse kohta - selleks, et lõpuks mõista külalise südamlikkust, saada selgitusi oma ajaloo kohta ja lõpuks leida ka oma suurim õnn. Kõik need kuus lugu pajatavad - tänu lähedaste inimestele on võimalik saavutada ükskõik mida ning tänu neile,  on võimalik leida endas jõudu seista vastu kõigele, mis siin ilmas on ebaõiglane. Kõik need lood on nauditavad täiesti eraldi filmidena, aga siin on harukordne võimalus nautida neid imeliselt seotuna omavahel ja üksteist võimandavatena - selliseid teosed on harva.
 
Soovitus on ilmselge - minge vaatama ja see on üks neist filmidest, mida kindlasti tasub vaadata mitu korda, et kogu kaif kätte saada. Samas ärge vaadake unise peaga - selle jaoks on liiga keeruline kogu pildi kokku panemine. Samuti on see ikkagi kinofilm, seega eelistage kino, dvd-le, blurayle. Teist korda võib juba kodus vaadata, siis on ilusad võtted nähtud ja piisab vaid telekast meeldetuletusest, et kogeda neid võtteid taas, nad on kuskil seal kuklataga olemas ja loodetavasti igaveseks. Film ise lausa nõuab teistkordset vaatamist ja kindlasti mingi aja pärast plaanin seda teha - ja siis ilmselt on mul ka ühtteist siia lisada.
 
Meie hinnang 9/10
 
PM
 

No comments:

Post a Comment